Sanne Journée

Artikelen

Voor (online) tijdschriften schrijf ik artikelen. Hieronder staan de links naar enkele online artikelen van mij.

De Hoefslag:

Paardenarts.nl:

Opleiding

  • 2014: Praktijk examen (deel II) ‘Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard’ behaald, waardoor nu: gecertificeerd gebitsverzorger
  • 2014: Praktijk examen (deel I) ‘Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard’ behaald
  • 2013: Theoretisch examen ‘Nederlandse Vereniging Voor Gebitsverzorging bij het Paard’ behaald
  • 2013: Paardengebit dierenarts Sanne Journée
  • 2010: Erkend paardendierenarts bij DierenArtsenCentrum Noordwolde
  • 2009: Paardendierenarts op Onderstepoort, University of Pretoria, Zuid-Afrika
  • 2008: Afgestudeerd erkend paardendierenarts Universiteit Utrecht
  • 2005-2008: Verscheidene langdurige stageperioden (Mexico, Singapore en Amerika)    

Voor het grootste deel van de informatie over de aanvullende cursussen en congressen welke ik volg, kunt u terecht op: mijn LinkedIn pagina

Paarden en veulens

Tijdens mijn studie diergeneeskunde te Utrecht ben ik in mijn laatste studiejaren meerdere keren naar het buitenland geweest om vaardigheden op te doen in de privé paardenkliniek van paardenfokkerij en springstal ‘Club Hipico La Silla’ in Monterrey te Mexico. Mijn eerste ervaringen met renpaarden heb ik opgedaan op de paardenkliniek van de renbaan ‘Singapore Turfclub’. In mijn vrije tijd heb ik een extra periode onderwijs gevolgd aan Texas A&M University, met extra focus op het paardengebit. Tijdens het onderwijs moesten we paardengebitten behandelen op de paardenfokkerij welke gepositioneerd is in de Huntsville staatsgevangenis. Een bijzondere ervaring, waarbij ik vele paardengebitten behandeld heb, terwijl een gevangene het paardenhoofd voor mij in de juiste positie hield.

Zebra

Na mijn afstuderen in Utrecht 2008 wilde ik graag een jaar in het buitenland op een universiteit aan het werk om mijn veterinaire kennis te verbreden. De mogelijkheid om een jaar te werken op Onderstepoort, de universiteit van Pretoria, Zuid-Afrika, paste goed bij mijn plannen. In deze grote paardenkliniek kwam ik in aanraking met alle takken van paardensport en -geneeskunde. Tijdens mijn periode als paardendierenarts op Onderstepoort heb ik met verschillende specialisten uit Amerika, Canada, Zuid-Afrika en Argentinië gewerkt. Hierbij heb ik gewerkt met paardenchirurgen die een grote passie voor het paardengebit hadden en hier veel aandacht aan besteedden.

Aansluitend ben ik in 2010 met veel plezier als erkend paarden-dierenarts aan het werk gegaan bij het DierenArtsenCentrum te Noordwolde (Friesland). Door aanschaf van nieuwe apparatuur en het volgen van cursussen, breidde de gebitsbehandelingen binnen de paardenpraktijk zich uit. Het behandelen van gebitten gaf mij veel voldoening en daarom wilde ik hier graag meer tijd aan kunnen besteden. Dit is een van de redenen dat ik voor mijzelf een praktijk ben begonnen voor het behandelen van paardengebitten. In Noordwolde viel het mij wederom op hoe belangrijk het onderhoud van een paardengebit is om tijdig gebitsproblemen te signaleren, maar ook om rijtechnisch veel winst te behalen. Ik ben tijdens mijn diergeneeskundige loopbaan vele paardengebitsafwijkingen tegengekomen die bij tijdige en goede behandeling niet ontstaan zouden zijn. Ik vind het belangrijk om paardeneigenaren bewust te maken van de winst welke behaald kan worden bij routinematige controles en behandelingen van het paardengebit door een kundig persoon. Doordat ik voor mijzelf ben begonnen op het gebied van paardengebitten werkende vanuit Friesland, kan ik ook veel tijd aan cursussen en nascholingen besteden om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en behandelingen in de dentale paardenwereld. In november 2014 heb ik het laatste examen van de NVVGP behaald, samen met drie andere kandidaten. Wij zijn de eerste vier dierenartsen in Nederland die als erkend gebitsverzorger NVVGP geregistreerd staan. 

Renpaard