Paardengebitsverzorging

Gecertificeerd Paardentandarts

Met eigen praktijk in Wyns, de nieuwste elektrische apparatuur en ruime behandelbox.

Waarom schakel je mij in?

Iedereen mag het gebit van je paard controleren. Maar jij wilt niet iedereen bij je paard en niet iedereen doet dat dagelijks.

Ik kan zonder sedatie en mondsperder al redelijk inschatten wat de staat van het gebit is. Wil je zekerheid, dan doe ik een controle met spiegel en geef ik eerst een roesje.

Maar omdat ik ook dierenarts ben, kijk ik ook naar het geheel. Denk met je mee over de voeding, stalling, beweging. Want de perfecte paardenhouderij bestaat niet, maar we kunnen het wel zo fijn mogelijk voor je paard maken. In het filmpje krijg je alvast een indruk hoe ik werk.

Hoe weet je of het nodig is?

Gebitsproblemen kunnen lang doorsluimeren. Sommige paarden vallen af of je ziet ze knoeien met hun eten, of vreemd grazen. Anderen exploderen tijdens het rijden of willen niet inbuigen naar één kant. Trek dan de link maar eens naar het gebit.

Beter is het dan ook om jaarlijks het gebit te controleren. Dan zie je of die scherpe punten op kiezen ook voor wondjes zorgen. En kan ik uitbalanceren: de balans tussen snijtanden, kiezen en kaakgewrichten zo goed mogelijk zetten, zodat je paard weer zo lang mogelijk netjes kan eten.

Twijfel je of je het gebit wilt laten nakijken? Dit zijn symptomen die vaak wijzen op een probleem:

Propjes maken van ruwvoer

Veel wisseling in de structuur van de mest

Trager eten van met name ruwvoer

Lange vezels in de mest

Koliek en stampen tijdens het eten

Rijtechnische problemen

Hoofdschuw of weigeren om bit aan te nemen

Klein zelftestje doen?

Op Instagram deel ik veel tips en praktijkvoorbeelden over paardengebitten en voeding, zoals de populaire wortel-afbijt-challenge. 
Volg me daar om niks te missen.

Dit mag je verwachten

Als paardendierenarts mag ik de paarden die ik behandel een rustgevend roesje geven, direct in de bloedbaan, zodat het paard er ontspannen bij staat en ik rustig en gedetailleerd mijn onderzoek en behandeling kan doen zonder dat een paard stress heeft. Moet ik tanden en/of kiezen verwijderen dan kan ik nog een lokale verdoving toedienen.

Wat kost een behandeling?

Controle is gratis, daarvoor kun je per whatsapp een afspraak maken. Reken voor een behandeling op ongeveer 110 euro, plus de sedatie van je paard afhankelijk van het gewicht, vaak zo’n 50 euro. Voor extracties reken ik mijn uurtarief. Sommige extracties verlopen heel vlot, maar vergis je niet in wat voor een uitgebreide operatie een kiesextractie soms kan zijn.

Wat zijn de voordelen van mijn praktijk?
  • Het is hier schoon, warm in de winter en koel in de zomer.
  • De behandelbox geeft steun aan je paard als hij wiebelig wordt van de verdoving. Ik sedeer zo licht mogelijk zodat een paard na de behandeling eigenlijk gelijk wel weer op de trailer terug kan.
  • Wanneer een paard langer moet blijven, heb ik een schone stal binnen en fijne paddocks buiten tot mijn beschikking. Frisse lucht doet wonderen voor een snel herstel.
  • Ik heb een weegschaal voor als ik bijvoorbeeld antibiotica moeten toedienen, zodat we precies weten wat je paard weegt.
Geef je sedatie op basis van gewicht?
Sedatie, dus de rustgevende injectie, schat ik in op basis van gewicht, ras en type paard. Het is belangrijk dat ze stil staan, maar ik verdoof ze ook extra plaatselijk als ik verwacht dat het pijn zou kunnen doen. Vooral bij oudere paarden is sederen een kunst apart: ze verzetten zich vaak tegen de verdovende werking, maar tegelijk wil ik de dosis zo laag mogelijk houden omdat ze kwetsbaarder zijn. Dat geldt trouwens voor alle paarden, des te lager ik doseer, des te vlotter het paard ook weer lekker wakker is.
Kom je ook aan huis of op onze sportstal?
Nee, alleen bij bestaande klanten waar ik kom vanaf de start van mijn bedrijf. Door klanten bij mij te ontvangen kan ik meer mensen en dus meer paarden helpen en werk ik altijd schoon, met goede verlichting en onder de beste omstandigheden. Tevens heb ik patiëntenboxen om een paard op te nemen voor het uitvoeren van specialistischere ingrepen. Op Ameland kom ik wél met regelmaat aan huis.

“Op advies van een kennis heb ik jaren terug voor het eerst een afspraak met Sanne gemaakt. Ze heeft toen de tanden verwijderd van mijn IJslander die EOTRH had. Heftig om te zien, maar vlak na de behandeling stond ze alweer te eten, beter dan ooit bijna. De IJslander heb ik niet meer, maar wel twee minipony’s die ik door Sanne laat controleren en behandelen. Ook dat bevalt weer supergoed. Ik ben onder de indruk van haar kennis, vakkundigheid, en liefdevolle rustige omgang met mijn pony’s. Het gaat nu hartstikke goed met ze. Ze eten en kauwen veel gemakkelijker dan voorheen.”

Baukje de Graaf

Gebruik gerust Whatsapp:

(06) 41 31 35 82

Stuur een e-mail

 

Geopend:

Ma – vrij: 8:00 – 18:00 uur

Tergracht 2a
9091 BG Wyns